'04 gt already knocking?

Discussion in 'SN95 4.6L Mustang Tech' started by lptheory96, Jun 7, 2006.


  1. lptheory96

    lptheory96 Founding Member

    Joined:
    Aug 10, 2002
    Messages:
    386
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Birmingham, Alabama
    I have an 04 40th ann. gt, about 40k on it, I may have been a little latye on a few oil changes but when I first crank the veh. It knocks for like 1.2seconds then stops, I think its the rods knocking but it only does it when I first crank it, im wondering if im not just hearing something else, any idea what could cause this so early? thanks.
     
    #1
  2. BooWFO

    BooWFO New Member

    Joined:
    May 11, 2005
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Louisville, KY
    Huh?
    You sure it's not an exhuast leak? have you tried some of the lucas oil treatment?
     
    #2
  3. sgarlic

    sgarlic Founding Member

    Joined:
    Apr 22, 2001
    Messages:
    3,100
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    56
    If it happened after an oil change, the oil filter probably has a bad anti-drainback valve. What brand filter is it?
     
    #3
  4. ToplessStang

    ToplessStang Member

    Joined:
    Mar 8, 2004
    Messages:
    600
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    17
    Location:
    Montreal, Canada
    Oil filter is the first thing I thought also.
     
    #4
  5. 2013 Geee T

    2013 Geee T Founding Member

    Joined:
    Sep 25, 2002
    Messages:
    777
    Showcase:
    26
    Albums:
    3
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    19
    Location:
    Oak Park, CA
    Mine does it too. I think its the oil filter. Supposedly the Motorcraft filters have the anti drainback valve. I dont think all brands do.

    Will that hurt the engine after awhile?
     
    #5
  6. 4.6_02_Black_GT

    4.6_02_Black_GT Founding Member

    Joined:
    Jul 27, 2002
    Messages:
    622
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Charlotte NC
    I get a little valve train noise just after starting. It goes away after a few minutes. 2002 with 50K miles. Noisy lifters :)
     
    #6
  7. Figment

    Figment New Member

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Tampa Bay
    i have an 04 GT and it does the same thing, it started after i used a mobil one oil filter. i was told that the M1 filter has to much restriction. Ford said it sounds like noisy oil pump.
     
    #7
  8. Mike97gt

    Mike97gt it doe snot Mod Dude Founding Member

    Joined:
    Jan 26, 1999
    Messages:
    12,473
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    79
    Location:
    the people's republic of massachusetts
    It's most likely the oil filter, if it don't have a anti drainback valve you will get that noise. swap the filter out with a motorcraft filter and see if it goes away.
     
    #8

Share This Page