Engine Fail Safe Mode

Discussion in '2005 - 2009 Specific Tech' started by BJ1000RR, Nov 16, 2008.


  1. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My car has been going into safe mode pretty frequently lately, It did this once before about 2 years ago. Recently it has went into safe mode about 7 times in the past 2 weeks. Only today it threw a code (p2106 & p2135). I did a search to find out that its a faulty tps.

    My question is, can I fix it myself ? my car has 65K miles so no more warrenty.

    Second Question is if I do fix it myself can I reflash the computer with my sct, or does the dealer have to do it? and if so will I lose my tune? :shrug:


    Any help or advise is greatly appreciated. :hail2:

    B.J.
  2. hotcobra03

    hotcobra03 Active Member

    Joined:
    Nov 30, 1999
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    39
    Any other codes? Your 1st code list 17 other codes that will create that code.your 2nd say tp1 disagrees with tp2 that code says major short or bad pcm. Yes to your other questions you wont loose tune and u can save tune if its pcm
  3. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So I have a bad TPS, a major short & a bad pcm? I think ill take it to ford & see what they say. I know some of the mechanics and would rather not let them expieriment with my car.

    No other codes come up exept for those two, & if I turn the car off then start it back up all is fine for a while.

    thanks for the info
  4. hotcobra03

    hotcobra03 Active Member

    Joined:
    Nov 30, 1999
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    39
    Tough spot.here are some cause 4 the code maybe something gives.TACM motor,Maf,tps,oss,tss,brake module.the rest u need to be good.stupid question u got a tire pressure module on car. Any bolt ons ?could be something stupid
  5. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    nope no tire sensors, intake, tune, ud pullies, alum drive shaft.
  6. hotcobra03

    hotcobra03 Active Member

    Joined:
    Nov 30, 1999
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    39
    If it was me i look in tps.i know nothing about the new system as to its strange .i am by no means a true mechanic.im in the same shoes my 03 cobras engine just blew. I did everything myself with book and stangnet.its only nuts and bolts.ck into what u have 4 tps
  7. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thanks i'll look into it more on the net, might ask those goofs at the dealer what they think.
  8. hotcobra03

    hotcobra03 Active Member

    Joined:
    Nov 30, 1999
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    39
    I paid 25 bucks 4 oem dvd on ebay.their answers are great but its what about your next problem that happens. Good luck
  9. groovyguru

    groovyguru New Member

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Failsafe

    I had a failsafe a few weeks ago. It was a simple fix - the sensors that dangle above the valve covers were resting on the valve covers, instead, and telling the computer that the car was running hot. I tied them off and have not had the problem since.
  10. PAzYearazzUP

    PAzYearazzUP Banned

    Joined:
    Dec 12, 2008
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yep, sounds like a wire dangling is just a joke. But listen to your car is she lights off and no codes. So the sensor is good. You have a wire foof inn nator is the gear flum bit babbit wang her is loose and if you follow the TEA Pee Yes that sensor, see if any wires are out of the jackets or the connector is cracked from someone bumping into it with an oil change or recent tuneup is the jerk kin ate her is you know, I could never keep up with the TPs is sensors and chit....
  11. ptfoxbdy89

    ptfoxbdy89 New Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    does it sputter then ding the fail safe.. kinda fall on its face?? could be a throttle body positioning sensor?? i swear i have a whole throttle body in my garage i picked up lol if i can find it.. try and get you a sensor?? they shouldn't be much though? anyway i had the same problem but with a warranty and they replace my whole throttle body.
  12. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Update

    I checked over everything that was suggested here, and found nothing out of place. I was still having the problem, so I took the CAI off and moved the throttle body blades up & down a few times with my hand. Then I repositioned the mass air sensor so that the wires had a little more slack. Everything has been ok for a coupple weeks now sooooo :shrug: .

    I think either the Throttle body or the sensor is bad & I bought some time by foolin with it a little, OR the MAF sensor wire was being pulled when I hit the gas & causing the computer to draw a code.

    Im not sure, but Im glad its O.K. now. (FINGERS CROSSED)
  13. ptfoxbdy89

    ptfoxbdy89 New Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    yeah but it would suck to throw a code at highway speed when she goes into failsafe our cars don't wanna do more than 35 mph get some maf cleaner and take the maf sensor out and clean it very carefully.. i couldn't find that other throttle body the dealer gave me back.. i was hoping maybe they had a recall and you could trade the parts out.. if i had to guess i would say that is your problem though its pretty common
  14. sasscuba

    sasscuba Member

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Messages:
    312
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Just got mine out of the shop for engine fail safe/check engine light problem. Tried new TPS and MAF did not fix. Codes were showing bad throttle body. They even changed the car computer and nothing. Finally they tried a throttle body off a trade in and it fixed it. I ordered a brand new throttle body with new TPS and motor and she is running like brand new. Codes it showed were P2121 and P2112. Good luck.

    Mine is a 2005 GT. What is yours?
  15. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    How much does Ford charge for the TB & TPS ? If its reasonable I would change it, but I have raced about 15x scince it last happened and all is well. ( Knock on wood)
  16. sasscuba

    sasscuba Member

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Messages:
    312
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Whole assembly is $394 but I got mine at cost from a ford employee...$230.:nice:
  17. ptfoxbdy89

    ptfoxbdy89 New Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    :mad:isn't your car under warrenty??
    i swear they should fix it for free? how long you had the car? mine is an 05 i bought with 14k on it and i raised cain when it acted up they replace for free..
  18. sasscuba

    sasscuba Member

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Messages:
    312
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Mine now has 47,000 on it and is under a 2nd party extended, not Ford, warranty but throttle bodies are not covered.
  19. ptfoxbdy89

    ptfoxbdy89 New Member

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    damn... that sucks.. mine is and extended warranty by ford and goes to 50k...
  20. BJ1000RR

    BJ1000RR New Member

    Joined:
    May 2, 2006
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    got mine in august of 05' with 0.3 miles now it has 67k HARD miles.




    Dang, $400 is a lot, think i'll wait till it takes a dump completely.

Share This Page