Question about my idle, please help!

Discussion in '1994 - 1995 Specific Tech' started by cmills26, Jan 5, 2004.


  1. cmills26

    cmills26 New Member

    Joined:
    Nov 27, 2003
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    For the last couple weeks I have noticed a change in my idle. When I start it up, it seems fine, but a few minutes later it revs up to like 2500rpm's and drops to like 500 rpms in an instant and my check engine light comes on and then goes back to it's normal idle with no check engine light on within a few seconds. Does anyone know what the problem could be? I know something has to be wrong but I am not sure what. Can someone try to point me in the right direction? Thanks for all your help!
     
    #1
  2. Green 94 5.0

    Green 94 5.0 Founding Member

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Messages:
    2,596
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    did you make any changes to the car directly before this started happening?
     
    #2
  3. cmills26

    cmills26 New Member

    Joined:
    Nov 27, 2003
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No, I have not made any changes since this has happened. Could it be that I have a vacuum leak?
     
    #3
  4. Green 94 5.0

    Green 94 5.0 Founding Member

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Messages:
    2,596
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    that is very possible. go over the vacuum lines on the upper carefully. the thing is, i would think if it was a vacuum problem, it would do that constantly.
     
    #4
  5. mo_dingo

    mo_dingo Well-Known Member

    Joined:
    Aug 27, 2003
    Messages:
    3,036
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    56
    Location:
    Tucson, AZ
    Since your CEL light came on, you have a code stored in the computer. Run the codes and see what you get. Scott
     
    #5
  6. cmills26

    cmills26 New Member

    Joined:
    Nov 27, 2003
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I used my code scanner and it said that my o2 sensors were bad and something about fuel pump circuit to battery. I have no clue what the latter means? Does anyone else know what this could be?
     
    #6
  7. Green 94 5.0

    Green 94 5.0 Founding Member

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Messages:
    2,596
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    although your o2 sensors will cause an intermittent cel, it will not cause your idle to do what it is doing.
     
    #7
  8. cmills26

    cmills26 New Member

    Joined:
    Nov 27, 2003
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So what other possibilities could it be? When it comes to the mechanical stuff, I am clueless!
     
    #8

Share This Page