Yet another SCT Tuner Question

Discussion in '2005 - 2009 Specific Tech' started by 07AlloyGT, Feb 24, 2008.


  1. 07AlloyGT

    07AlloyGT New Member

    Joined:
    Jan 27, 2007
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Ripley, TN
    OK, thus far other than a few appearance modifications, my performance modifications have been pretty much non-existent. I've only added Flowmaster axle backs (which is basically for sound only) and a BBK CIA. After some debating, I've decided that my next modification will be purchasing an SCT Tuner (either the xCal 2 or the xCal 3) and a set of FMS 4.10 gears. Not knowing a lot.....make that knowing NOTHING about computer tuning a car, I'm not sure how it all works. My plan is to order the SCT tuner the next week or so, then add the gears some time in early April. So my question is, can I add then tune to my car now and then change the gear ratio in the computer with the stock out of the box tuner? Will I need a custom tune for the gear? What all factors do I need to consider? Any help from anyone would be most helpful.
     
    #1
  2. o0Dan0o

    o0Dan0o Founding Member

    Joined:
    Feb 8, 2001
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    You can adjust the rear gear of any of the existing tunes on the SCT, I'm not sure how much trouble it is but I doubt it's much at all. I would also buy the tuner from one of the more reputable tuners.
    Dan
     
    #2
  3. fobra559

    fobra559 At least it's more erect and not floppy anymore.

    Joined:
    Nov 1, 2007
    Messages:
    734
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Lindsay, CA
    go with brenspeed
     
    #3
  4. kooldawg6

    kooldawg6 mine works really well and can take a fair amount

    Joined:
    Aug 31, 2006
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Central VA
    Changing the gear ratio on the X-CAL2 is very easy to do and can be done in "out of the box" or custom tune. I would also get one that has "custom tunes". I have Brent's(Brenspeed)tunes and love them:nice: Bamachips is also a huge name and has gotten rave reviews as well.
     
    #4
  5. 07AlloyGT

    07AlloyGT New Member

    Joined:
    Jan 27, 2007
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Ripley, TN
    So since I have the BBK CIA, would I benefit from a custom tune? The main reason that I went with the BBK in first place was that I couldn't afford both the CIA and a tuner at the time. And since the BBK didn't require a tune, as well as me not being familiar with tuners, I went with the BBK CIA. If I purchase the Tuner from Brenspeed, will it be loaded with generic tunes or will it be loaded with a tunes tuned by Breenspeed? This is where I get a bit confused.
     
    #5
  6. kooldawg6

    kooldawg6 mine works really well and can take a fair amount

    Joined:
    Aug 31, 2006
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Central VA
    You can purchase a tuner from Brenspeed with his tunes loaded. You need to tell him your model year, computer code(under the hood next to the fuse box)and what performance mods you have done to your car.
     
    #6
  7. 07AlloyGT

    07AlloyGT New Member

    Joined:
    Jan 27, 2007
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Ripley, TN
    kooldawg6, thanks for the info man. :nice: Now that I have a clearer understanding, I'll be ordering my tuner from Brenspeed tomorrow.
     
    #7
  8. kooldawg6

    kooldawg6 mine works really well and can take a fair amount

    Joined:
    Aug 31, 2006
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Central VA
    You should love it:D
     
    #8

Share This Page