Progress Thread Finally bought something, it’s been awhile.

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
Are you gonna try to change the pip sensor? I just bought a reman distributor. I think it was only $58 from summit. Make sure it’s the steel gear one.
Yeah I bought a new distributor from autozone, I know they don’t have great reviews but no way for me to have access to a puller or press but I’ll keep it and maybe just try and rebuild it to have as a back up Incase this new poops out, really want a hot forged dyna mod but don’t feel like dropping 275. Anyways popped the new one in, had a buddy help me with the timing. Car fired up, now I just need to go take it for a cruise and see what happens, once it gets warmed up and see if it cured the problem.
 
  • Like
Reactions: KZGUNS
  • Sponsors(?)


Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
Well guys took her out for a cruise today for about 30-45 minutes. She ran great, no check engine light popped on. Thanks to everyone who chimed in and helped me figure this out. Only random thing it did was it turned of twice at two different lights but started right back up. Not sure why it cut power, just turned off and gave me the battery light. Just glad i was able to get her out and drive and get past the check engine light issue by fixing the distributor.
 

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
So as you all know I was having the weird check engine light, car died etc. so replaced the distributor, had a friend check the timing prior and then set it back to what it was from what the guys who tuned the car had it set at. So basically pulled the old one out, in with the new, set timing and that’s all we did. So drive the car yesterday and today, driving running fine, pulls good, car is warmed up but not bad thanks to the fans. Well just like yesterday I pull up to a stop, throw it in neutral, car starts to idle like normal right at 1K, it fluctuates a little then bang shuts off, get the battery signal. Crank crank cars fires up and I’m off. Get to another light, same thing idle at 1k, fluctuates but this time, check engine lights flashes, goes away, I hit the gas to keep it going and make it to the shop for inspection, roll in car shuts off and battery signal again. I noticed after picking it up from the tune, it would idle perfect but if you give it gas it would rev up, come down but stick at 1500 for a bit then drop back to 1k. The guys at the tune shop said my IAC is probably going bad. Anyways I have this high pitched noise which I recorded, that doesn’t come on right away but after a few minutes it starts up so I recorded it. I also got a quick shot of the car pulling into the garage, and doing the shut off thing but strange thing is the check engine light also came on. Haven’t ran the obd 1 scanner to see what it was yet.
View: https://youtu.be/1AAp1yTckA4

View: https://youtu.be/YJE-Iq3UyTE
 

KZGUNS

I can swing up to 11”
Jul 23, 2018
672
286
73
44
chardon, Ohio
Unplug the iac and see if the sound goes away. I will say if you replace it, get a motorcraft iac. I got mine on amazon believe it or not and it was the best deal.
 

90sickfox

I didn't really have an issue with the stink...
SN Certified Technician
Mar 2, 2015
5,357
4,392
203
42
Sounds like the famouse throttle body whistle. It's all over the interwebs. My car did it until the latest set of tunes from the great Steve.

The rpm is set in the computer or chip. The IAC opens and closes to help regulate that rpm.

Example, a small vacuum leak will cause higher rpms because of extra air getting in the engine....the computer sees the rise in rpm and tries to compensate by closing the IAC " idle air control valve ". It does this at coming to a stop and at idle.

Do you still have the " salt and pepper shaker " harnesses at the back of the intake ? I've found that cleaning those connectors with electrical cleaner spray help with a bunch of different problems.

It6s tough to give advice because the car was recently tuned. Cutting off in both situations is an idle control issue. There are several factors for idle control. Thinking could also do it... but im assuming your friend knows how to set it properly with unplugging the pip and resetting the TPS. Did they give you any info for the tune... like cold idle rpm and warm idle ?

You could probably band aid it by tweaking the mechanical idle a little bit to keep it from cutting off.
 

General karthief

wonder how much it would cost to ship you a pair
Mod Dude
Aug 25, 2016
17,310
5,593
193
polk county florida
I agree on the 'ringing', it may go away but I doubt it, some have had success taking the sharp edges off the iac and egr opening but don't count on it, I can blip my throttle and make it whistle dixie. I think adjusting your tps is a waste of time but thats me, what was the reason you had it 'tuned'?
 

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
What code is it showing?
I will have to try that, what happens when you do it? Is it suppose to stay on? Shut off? So I ran the scanner, of course I had not cleared/dumped the codes so got the same ones I had previously but also got a code 96 last night.
 

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
Sounds like the famouse throttle body whistle. It's all over the interwebs. My car did it until the latest set of tunes from the great Steve.

The rpm is set in the computer or chip. The IAC opens and closes to help regulate that rpm.

Example, a small vacuum leak will cause higher rpms because of extra air getting in the engine....the computer sees the rise in rpm and tries to compensate by closing the IAC " idle air control valve ". It does this at coming to a stop and at idle.

Do you still have the " salt and pepper shaker " harnesses at the back of the intake ? I've found that cleaning those connectors with electrical cleaner spray help with a bunch of different problems.

It6s tough to give advice because the car was recently tuned. Cutting off in both situations is an idle control issue. There are several factors for idle control. Thinking could also do it... but im assuming your friend knows how to set it properly with unplugging the pip and resetting the TPS. Did they give you any info for the tune... like cold idle rpm and warm idle ?

You could probably band aid it by tweaking the mechanical idle a little bit to keep it from cutting off.
Ok so those I believe are taken out. So run down of the distributor change goes like this. So checked timing with PIP out, which he use to work at the shop and he remembered having the timing at 14, but after the tune the timing was set at 9. Got it TDC, loosened the screw, pulled the old one out, dropped the new one in and got it aligned properly. Replaced the rotor and cap, tried to fire it up and it was a struggle at first, gave some gas and it fired up. Started to adjust timing and the tfi module it came with broke. So took the other tfi I bought and slapped on. Cranked it on, again a little struggle but it turned over, set the timing back to what it was, plugged the pip back in and it idled at what it was prior. Let it just idle for about 10-15 minutes and that was it. Didn’t do anything with the tps sensor. What should I do with that? As for cold hot rpm idle I didn’t get any of that info as I was just excited to pick up the car and go fast.
 
  • Like
Reactions: 90sickfox

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
Sounds like the famouse throttle body whistle. It's all over the interwebs. My car did it until the latest set of tunes from the great Steve.

The rpm is set in the computer or chip. The IAC opens and closes to help regulate that rpm.

Example, a small vacuum leak will cause higher rpms because of extra air getting in the engine....the computer sees the rise in rpm and tries to compensate by closing the IAC " idle air control valve ". It does this at coming to a stop and at idle.

Do you still have the " salt and pepper shaker " harnesses at the back of the intake ? I've found that cleaning those connectors with electrical cleaner spray help with a bunch of different problems.

It6s tough to give advice because the car was recently tuned. Cutting off in both situations is an idle control issue. There are several factors for idle control. Thinking could also do it... but im assuming your friend knows how to set it properly with unplugging the pip and resetting the TPS. Did they give you any info for the tune... like cold idle rpm and warm idle ?

You could probably band aid it by tweaking the mechanical idle a little bit to keep it from cutting off.
Also I’m use to the tb whistle while I’m driving and punching the peddle but never heard the loud whistle ringing while it is just idling.
 

90sickfox

I didn't really have an issue with the stink...
SN Certified Technician
Mar 2, 2015
5,357
4,392
203
42
With just the distributor swap you shouldn't have to adjust the tps. The idle screw also shouldn't have to be messed with. If the timing is exactly where it was previously then it should run exactly the same is when you first left the tuner.

I really wish I could help you more but it seems like you may have an underlying issue. Sounds like your friend did the timing adjustment right. The iac could be the cause of this issue but it wasn't the root cause of the cut off and wouldn't restart issue. Hard to imagine all these parts going bad at one time.
 

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
I agree on the 'ringing', it may go away but I doubt it, some have had success taking the sharp edges off the iac and egr opening but don't count on it, I can blip my throttle and make it whistle dixie. I think adjusting your tps is a waste of time but thats me, what was the reason you had it 'tuned'?
I had it tuned bc I put heads, intake, bigger tb, injectors, pro m mass air, gutted the smog system, all new exhaust, bigger fuel pump. So it was running like crap and needed to be tuned up.
 

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
With just the distributor swap you shouldn't have to adjust the tps. The idle screw also shouldn't have to be messed with. If the timing is exactly where it was previously then it should run exactly the same is when you first left the tuner.

I really wish I could help you more but it seems like you may have an underlying issue. Sounds like your friend did the timing adjustment right. The iac could be the cause of this issue but it wasn't the root cause of the cut off and wouldn't restart issue. Hard to imagine all these parts going bad at one time.
So I did check the codes even though I didn’t dump the codes, so got the same ones a previous but this time I did get a code 96. Not sure if that has anything to do with it. When the car would shut off coming up to a stop or just sitting at the light like I said it would drop idle and shut off, show the battery sign. I would crank it but it would crank for a minute, I’d give it some gas and it would start up. I’m gonna crank it this afternoon when I get home and see what it does and then try unplugging the IAC and see what happens. I’ll record it and post it. I’m not sure what it’s suppose to do when you unplug it though while idling.
 

FoxMustangLvr

I love my Pimp
SN Certified Technician
Oct 14, 2012
4,976
3,522
194
44
Spokane, Wa
Correct me if I'm wrong but the IAC only works when the engine is cold. If the stalling is happening while the engine is warm then it's not the IAC. It could be a vacuum leak or it could be in the tune, stall saver timing, fuel cut on decel, etc. Sorry to say Omar but this is where it benefits you to have a stand alone ECU like Stinger or Megasquirt, we (err Steve) could help you out with that. Another benefit is being able to plug a laptop in to your ECU and seeing all of your system information for analysis.
 
  • Like
Reactions: 90sickfox

Reddevil91

10 Year Member
Mar 3, 2010
1,342
530
153
Correct me if I'm wrong but the IAC only works when the engine is cold. If the stalling is happening while the engine is warm then it's not the IAC. It could be a vacuum leak or it could be in the tune, stall saver timing, fuel cut on decel, etc. Sorry to say Omar but this is where it benefits you to have a stand alone ECU like Stinger or Megasquirt, we (err Steve) could help you out with that. Another benefit is being able to plug a laptop in to your ECU and seeing all of your system information for analysis.
Might have to look into that but I’d have no idea what to do with all that tuning stuff but I guess that’s how you learn.
 

stanglx2002

CT Material here
Mod Dude
Jul 7, 2005
1,413
984
154
Code 96 – KOEO- Fuel pump monitor circuit shows no power - Fuel pump relay or battery power feed was open - Power / Fuel Pump Circuits. The fuel pump lost power at some time while the ignition switch was in the run position.

This means you are having issue with the Fuel Pump relay. In your year model it is under the MAF, so it is exposed to hot/cold all the time. It is probably going bad, and once it warms up making it have issues.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
hsean finally bought something worth restoring 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 8
B Newbie here - finally bought my first Mustang!! The Welcome Wagon 1
Mattstang04 I Finally Bought Headers. 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 18
residentdud Finally! Bought My Dream Car! '67 Vert The Welcome Wagon 2
F Finally bought a Cobra, now some questions SVT Tech Forum 6
P FINALLY BOUGHT A NOTCH 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 20
Blackone51 Well bought finally bought the bassani exhaust 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 1
deftsound Bought an intercooler, finally 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 7
J finally bought wheels aaaaand now they dont fit! Fox 5.0 Mustang Tech 8
GroverDill Well, it finally happened, I bought a Chevy! 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 46
old_blue finally bought them and will be here less than a week 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 2
B Hello...I finally bought one! 2005 - 2014 S-197 Mustang -General/Talk- 29
H finally bought a cobra SVT Tech Forum 3
daviszx3 finally bought a car and its a NOTCH 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 23
F Finally bought a daily driver! pics inside 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 9
hotmustang331 Finally bought a good camera! First up.... 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 16
9 Finally bought MM LCA's 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 16
Aliate X So I finally bought a badass camera, took some pics with it........ 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 39
DarkFireGT Finally did it. Bought a Foose Mustang! 2005 - 2014 S-197 Mustang -General/Talk- 8
tjmaxx Bought a Mustang FINALLY 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 22
F Finally bit the bullet and bought some killer heads. 1994 - 1995 Specific Tech 13
super302 after two and a half months, i finally bought a car 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 9
Boglin Finally bought a digital camera 2005 - 2014 S-197 Mustang -General/Talk- 5
Stangfreak95 Finally bought my daily driver car Regional Forums and Event Information 13
Sgt. RedLine Finally Bought One SVT Tech Forum 16
69Rcode_Mach1 Finally bought my t5. Classic Mustang Specific Tech 13
BullittStangV8 Finally bought my new amp! Mustang Sound & Shine All 0
K Finally bought my Summit Radiator 1994 - 1995 Specific Tech 7
Silver95Stint So I finally bought the 93 LX 5.0 1994 - 1995 Specific Tech 0
beanplant I FINALLY BOUGHT ONE! Classic Mustang Specific Tech 10
F 93 LX 5.0 Notch - Finally getting started The Welcome Wagon 1
A Finally rear axle being attended too 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 37
DemonGT Eibach springs finally installed 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 2
L Finally finishing up the little 83. 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 4
5 Finally decided on wheels 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 18
DudeStang Progress Thread Finally got my first Fox Body - 1988 GT 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 459
ncaruso Wheels-Tires Third flat tire in a row - finally ordered a spare tire! 2015+ (S550) Mustang -General/Talk 8
J Electrical finally got my head lights SN95 4.6L Mustang Tech 0
N Thought I had finally finished the rewire of my 65 coupe... Classic Mustang Specific Tech 3
79 Fox Fox Finally got my Fox running! 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 0
R finally sorted 2005 - 2014 S-197 Mustang -General/Talk- 6
1970machwon Engine A couple MAF questions (Finally got my donor engine!) Fox 5.0 Mustang Tech 6
8 Finally Decided to Actually Join StangNet! The Welcome Wagon 2
C 89 GT Vert - Finally cleaned it up and took pics 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 4
RangerJoe Fox New PB, finally got into the 10's! 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 20
John Dirks Jr finally took a drive 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 5
C Finally got this horse to pass NJ inspection !!! SN95 4.6L Mustang Tech 3
Enzio Lurker finally signed up. The Welcome Wagon 2
B 1997 cobra motor finally toast after 180,000 miles 1996 - 2004 SN95 Mustang -General/Talk- 0
2000xp8 Finally, trans body mounts replacements 1979 - 1995 (Fox, SN95.0, & 2.3L) -General/Talk- 0
Similar threads