New Engine, Flexplate, Torque Converter (flex plate noise).

shipracer

Member
Feb 21, 2019
24
2
13
37
socal
I took it by a transmission shop, hes 99% sure its a flexplate/TC noise. Its definitely more noticeable in reverse. Looking up videos on youtube for flexplate noises, it sounds just like it. Sound/noise coming right from the bell housing.

Its a brand new upgraded flexplate and torque converter. but possibly it cracked or something wrong with the bolts/mounting somewhere. Ill see if I can get it inspected sometime this week.

New engine
New "upgraded" flexplate (https://www.americanmuscle.com/sr-flexplate-6bolt.html)
New Torque Converter. The one I had in it was fine mechanically, but one of the threads for the TC bolts were messed up on removal of the engine. Looks like the last shop i had install the TC had a hard time with one bolt and forced it in. So that TC was not usable at the time.
New Torque Converter bolts. I triple checked which bolts to get with the torque converter company owner. Sent him a picture of them and he verified all good for clearance and grade.

Why would this happen? Only 1,000 miles into the new install.
 
  • Sponsors(?)


shipracer

Member
Feb 21, 2019
24
2
13
37
socal
So I go the inspection plate, off, propped the phone up and started the car. Working on trying to get that video edited/uploaded. Took it in slow-mo mode.

Heres a picture from the inspection camera. Not sure what that straight line is, if its a crack, cause its all one piece.. Im fairly sure its a crack. but Ill have to get my finger on there tomorrow (and the camera).

Picture of Line or maybe crack on flexplate:
1. View: https://drive.google.com/open?id=1E8JjGCTBHssuwsETAv5A9Gq5JlNgmUXo

2. View: https://drive.google.com/open?id=1EnnFJh4aSrR-auSCFl3JjlswKV3GQ0_2



Heres a picture before install:
View: https://drive.google.com/open?id=1E0wuP6J321NCkTEFZCYU07ux26gqcR2b


Heres the product link/pictures you can see both sides, one piece:
 

shipracer

Member
Feb 21, 2019
24
2
13
37
socal
1k miles on the engine and its toast :(

Some people have advised me they believe the crank shaft thrust bearing has failed. I dont know what to do.

Reading a bunch about thrust bearing failures. just seems like Im SOL? bring it back to the engine builders and hope for the best?
 
Last edited: