New PMS...idle problems-bad!

Discussion in 'Fox 5.0 Mustang Tech' started by txstang84, Nov 7, 2006.


  1. txstang84

    txstang84 Active Member

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    1,633
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Abilene, tx
    I just got my PMS in the mail today (series II), and tried to hook it up...after zeroing out the previous owners info, I finally got it to start (previous settings had like -68% on startup fuel)...this thing would not idle anywhere below 1500, and it takes a while to settle down to that from 2000 when it first starts...I tried to lean it out a little, i tried pulling timing, i tried slowing down the IAC, I didn't get a chance to lean out the cold comp before it overheated (due to my stupidity-I disconnected my electric fan when I zeroed out the settings, and forgot to reconnect it.)

    any help here would be greatly appreciated. From what I understand my C&L is probably part if not all of my problem, but I talked to Rick at AFM and he said that while it may be a PITA to tune around, it is possible. Anybody got any ideas?

    I followed the instructions on the AFM website for setting the TPS to idle, I set the idle @ 900rpm (IAC disc) and after I was done, the handheld showed idle...it started off before showing "Idle: Pr L." Anyway, I'm scratching my head on this one, I zeroed everything out that I could before puking my radiator all over the garage (so much fun).

    For the time being, I disconnected it, so I can still make it to and from work...guess it'll have to wait till this weekend.

    Thanks in advance guys...


    Year model: 1984
    Engine cubic inch: 302
    Power Adder/NA: NA
    Amount of boost/nitrous:
    Intake: cobra
    Throttle Body: 70mm
    Mass Air Meter: 73mm C&L
    Intake Piping: cold air
    Cylinder Head & rockers: GT-40 + stock '95 Cobra rockers
    Camshaft profile: lunati 51014 284/292 total; 218/226 @ 050; 0.500/ 0.510"
    Injector Size: 19
    FMU type: N/A
    Header size/type: 1 5/8 Mac longtube
    Fuel Pump(s): 155
    Rails: stock
    Supply/Return Line size: stock
    Fuel type: 91 oct

    IDLE Control On/Off:
    fuel:
    timing:
    start-up fuel:
    idle air adjuster:
    Low Load (Fuel first & Timing second)
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    Medium Load (Fuel first & Timing second)
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    High Load (Fuel first & Timing second)
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    WOT (Fuel first & Timing second)
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    Boost or Tables: (Fuel first & Timing second)
    Max Boost setting:
    @1 psi
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    max Boost
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    Nitrous Tables: (Fuel first & Timing second)
    N20 on
    2200rpm:
    4000rpm:
    6000rpm:
    7800rpm:
    Standalone On/Off:
    Rev Limiter
  2. txstang84

    txstang84 Active Member

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    1,633
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Abilene, tx
    disregard all...I had idle control turned on during tuning, Rick at AFM informed me that they are informing people to get away from that, so...should be good now


    Sponsored Ad

  3. Grn92LX

    Grn92LX Fidanza Man! Founding Member

    Joined:
    Jan 14, 2001
    Messages:
    6,629
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    79
    Location:
    New York
    I was gonna post that last night to make sure its off! I shoulda posted..lol
  4. txstang84

    txstang84 Active Member

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    1,633
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    49
    Location:
    Abilene, tx
    no worries bro, I got it squared away, and the cold comp worked 18% cleared it right up-now, I can play with other things!
  5. DigitalGhost

    DigitalGhost New Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Portland, OR
    speaking of idling problems, my stock 1990 has been idling at anywhere from 1500 to 2000 off and on. Sometimes it idles that high, sometimes it goes back to normal (under 1k.)

    Anyone know what causes that on a stock 5.0 engine and how to fix it?
  6. LtDavis

    LtDavis Member

    Joined:
    Nov 20, 2004
    Messages:
    68
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    17
    Location:
    PA
    Digital Ghost- I was having idle trouble on mine and replaced the IAC with a 60 dollar NAPA piece. Fixed the idle

Share This Page