Engine Code Reading Rich Mixture

Discussion in 'SN95 4.6L Mustang Tech' started by zac101191, Nov 17, 2013.

  1. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    I have a 98 mustang gt 4.6 I just bought the car but i dont think it had any type of decent tune besides a cheap superchips micro tuner tune to it. it has 30lb injectors fuel pressure regulator a bbk 78mm throttle body 4inch intake bored .20 over je dome pistons. a full pi head intake manifold and cam swap and underdrive pulleys. My engine is throwing codes for rich mixtures. i was wondering if i was to get a dyno tune which i plan on will this solve my problem. i would imagine with this many mods you would need more than the superchips micro tuner to tune it
     
    #1
    Last edited: Nov 17, 2013
  2. trinity_gt

    trinity_gt Advanced Member

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    3,050
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    69
    Location:
    Canada
    The tune definitely needs to account for the use of those 30-lb injectors. The FPR should be set (if adjustable) to the stock pressure specification.
     
    #2
  3. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    so even with all of those air adding mods it would be okay to run on stock fuel pressure. it is adjustable its a aeromotive fpr
     
    #3
  4. trinity_gt

    trinity_gt Advanced Member

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    3,050
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    69
    Location:
    Canada
    Fuel injectors are designed to operate with ~40psi drop across them. A stock set of injectors for that car are 19#s, rated across a 40PSI pressure drop. Your 30# injectors are able to flow 58% more fuel across that same pressure drop. That's tons and tons of fuel. There's no need to augment it with additional fuel pressure on top of that.

    The whole idea of going to larger injectors is that you don't need to adjust the fuel pressure upward. Using the FPR to up the pressure is often done when one can't afford a proper set of appropriately sized injectors.

    With those mods I would think a set of 24# injectors on the stock pressure would suffice. 30#s is fine too but the PCM definitely needs to know their size...

    I'd leave things be for now but when you go to get it tuned set the FPR to the correct pressure before commencing the dyno tune.
     
    #4
  5. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    that helps out a lot thanks but how would i be able to let the pcm know that by using like a sct programmer?
     
    #5
  6. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    sorry im new to all of this
     
    #6
  7. trinity_gt

    trinity_gt Advanced Member

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    3,050
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    69
    Location:
    Canada
    There are parameters within the PCM itself stored in the form of tables and others called "scalars" that store this information. These can be programmed using an SCT tuner but you'll need a tune made up for the SCT to transfer to the car.

    I'd suggest talking to the Bama guys through American Muscle. They can probably write you a tune. You'll need to tell them your PCM code as well as every mod the car has. That can then be loaded into you SCT and burned into the car.
     
    #7
  8. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    thats what ill do thanks for the help
     
    #8
  9. trinity_gt

    trinity_gt Advanced Member

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    3,050
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    69
    Location:
    Canada
    The first thing I'd do is check your fuel pressure. If it's too high you can get these codes. Set it to 40psi KOEO and see what happens...
     
    #9
  10. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    thats what im about to do right now
     
    #10
  11. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    well i have a liquid filled gauge on my driver side fuel rail. and aeromotive specifically says do not use that with theyre product because you will get a inaccurate reading. i believe they are right i turned it up to where it was at 40psi at idle and wanted to kill itself out. i have it idling at 19psi just fine right now i ordered another gauge do you think i should put the other gauge right on the pressure regulator
     
    #11
  12. trinity_gt

    trinity_gt Advanced Member

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    3,050
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    69
    Location:
    Canada
    Don't set it to 40psi when at idle. Set it there with the key on, engine off (KOEO) or pull the vacuum line off the regulator.

    Remember you're looking for a pressure drop across the injectors of ~40psi. At idle, the intake manifold is at ~20inHg vacuum which is about -10psi of pressure (with respect to atmospheric.) Therefore, at idle, you'll want ~30psi of indicated fuel pressure.
     
    #12
  13. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    Yeah I did it with the vacuum line off everytime when I set it at 40psi it loads itself with fuel and dies that gauge isnt reading accurately Im gonna mount one on the fpr itself.
     
    #13
  14. zac101191

    zac101191 New Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    16
    Showcase:
    3
    Albums:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    4
    Location:
    pittsburgh pa
    I mean they say specifically say on aeromotive do not use liquid gauge use dry gauge so im just gonna leave it sit until it comes in I dont want risk running it without knowing. im gonna put my wideband in it also to be safe
     
    #14

Share This Page