Car is bucking at cruise, any ideas?????

Discussion in 'Fox 5.0 Mustang Tech' started by Fastime331, Oct 7, 2003.


  1. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    Car is bucking at cruise, any ideas?????




    New 02 sensors, plugs, tps set correct, fuel filter etc.

    I just installed a new MSD Billitech distributor and the car is now bucking at 5th gear cruise. The car ran fine before I added this thing is there ever something wrong internally with these things?
    #1
  2. warmdye

    warmdye Founding Member

    Joined:
    Oct 2, 2000
    Messages:
    482
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Out in the Desert
    surge demon

    here we go again
    #2
  3. NYC LSC

    NYC LSC Founding Member

    Joined:
    Feb 16, 2001
    Messages:
    627
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Staten Island, NYC
    Your timing is off. My old 305 T-5 Camaro used to do the same thing. I tried port and manifold vaccum thinking that was the problem, and it turned out to be a timing issue.

    Have you checked it since the dizzy install?
    #3
  4. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    Of course yes, So in other words it's probably the distributor acting up...

    I'm going to swap back the stocker and see what that does. :rolleyes:
    #4
  5. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    NO it's not surging at idle, It's idles steady steady
    #5
  6. retro50

    retro50 New Member

    Joined:
    Jul 16, 2003
    Messages:
    192
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Plymouth,MA
    Try seperating the #5 and #6 wires. Don't run them side by side. You may be experiencing ignition crossfire. This will cause it to buck under light loads in 5th gear.
    #6
  7. warmdye

    warmdye Founding Member

    Joined:
    Oct 2, 2000
    Messages:
    482
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Out in the Desert
    Apparently your not familiar with the famous surge demon thread. I suggest you review it.
    #7
  8. wrathchild

    wrathchild Founding Member

    Joined:
    Apr 5, 2000
    Messages:
    1,433
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Altoona, Pa
    This may not be your problem but it could be related. Ever since i built my motor i always ran the egr vacuum directly from the intake. I had a part throttle miss and blipping the throttle from a dead stop would result in it spettering and then revving.

    I rerouted my egr vacuum to the original spot and it is like a whole different car now. I can cruise at 1500 in 5th with absolutely no miss or buck at all.
    #8
  9. FceDncr

    FceDncr New Member

    Joined:
    May 10, 1999
    Messages:
    522
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Izmir, Turkey
    Could be. I had similar problems, though usually when hot and coming to a stop, but also had bucking at cruise at times. Brand new MSD, and guess what? It had a bad pickup coil inside the distributor. If it's less than a year old, still under warranty, contact MSD through their website and have it sent in for a rebuild. That's what I did, and never had a problem since.
    #9
  10. itltrot

    itltrot Founding Member

    Joined:
    Nov 12, 2000
    Messages:
    771
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Ponca City, OK
    i too had the surge demon and mine was a fuel pump that was losing pressure and causing the car to surge...it ran fine at an idle...just another suggestion :)
    #10
  11. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    --Exactly my issue! Dosen't do it until it's all warmed up and of course it's hot here in Fla. That's what I'm thinking... This dist. is like out of the box new. The car was FINE before. All I did was put in this new MSD distributor and now this $hit.
    Tonight I'll finally get a chance to go by my shop and swap out the two. I bet $$$ this new POS is causing all my probs.

    Posted by itltrot - Today at 11:17 AM
    i too had the surge demon and mine was a fuel pump that was losing pressure and causing the car to surge...it ran fine at an idle...just another suggestion

    --My fuel pressure is rock steady according to the guage.

    Posted by wrathchild - Today at 12:54 AM
    This may not be your problem but it could be related. Ever since i built my motor i always ran the egr vacuum directly from the intake. I had a part throttle miss and blipping the throttle from a dead stop would result in it spettering and then revving.

    I rerouted my egr vacuum to the original spot and it is like a whole different car now. I can cruise at 1500 in 5th with absolutely no miss or buck at all.

    --Mine is still stock routed as well
    #11
  12. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    Thanks for the replys guys. Not sure what I would do sometimes if not for the help available here.

    I'll let you all know the outcome tonight...
    #12
  13. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    Yup swapped in the stocker and it hasn't had the problem again. Great luck I have! :rolleyes:
    #13
  14. warmdye

    warmdye Founding Member

    Joined:
    Oct 2, 2000
    Messages:
    482
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Out in the Desert
    so what did ya do with the MSD distributer?
    #14
  15. Black331Stang

    Black331Stang Active Member

    Joined:
    Apr 29, 2003
    Messages:
    1,491
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    Long Island, NY
    yeah id like to know what was the culprit also.

    and buddy, FYI, what he was describing isnt the "SURGE DEMON."
    #15
  16. warmdye

    warmdye Founding Member

    Joined:
    Oct 2, 2000
    Messages:
    482
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Out in the Desert
    Ok tough guy please enlighten us of the true nature of the surge demon.

    From the classic "Surge Demon" thread of a few years back started by Goslo or Noslo I recall the surge demon as being an engine surge occuring at part throttle or cruise. I also recall this thread as being the longest thread ever on this board. Anybody else remember that thread?
    #16
  17. Fastime331

    Fastime331 Founding Member

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Messages:
    569
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    St. Petersburg Fl.
    It's in the closet, I have to send it back as defective....
    #17

Share This Page